Terugblik ‘Grande Finale’, afscheidsconcert van Matthijs Broers als dirigent van het Kennemer Jeugdorkest 4 november 2023

Fragment uit de reportage van Mireille Doveren voor Haarlem105.nl:
Na een welkomstwoord van voorzitter Anneke Marsman opent het KJO met de ouverture ‘Egmont” van Ludwig van Beethoven. Wel iets aan de zachte kant en nog wat schuchter. Ik heb het ze wel eens overtuigender horen spelen bij voorgaande concerten.
Als solist David Kooi daarna het pianoconcert no. 3 uitvoert komt de muzikaliteit van de jonge pianist (14 jaar) en het Kennemer Jeugd Orkest echt vol tot bloei. Het samenspel van de pianist en het orkest is prachtig. Na het eerste deel krijgt de pianist al een groot applaus. Er volgen echter nóg twee delen. Het derde deel is een mooie afsluiting van dit pianoconcert. Met een daverend applaus en bravogeroep gaat het hele publiek staan om zijn enthousiasme te uiten. Daarna is het pauze.
Na de pauze treedt het Haarlems Koor Lokaal op, begeleid door het KJO. Broers is sinds een aantal maanden ook dirigent van dit koor. Van Felix Mendelssohn Bartholdy klinkt de psalm 42, opus 42 “ Wie der Hirsch schreit”, aanvankelijk zeer zacht maar uiteindelijk mooi in samenspel met het orkest. Daarna volgt een overtuigend ‘Dirait-on” van Morten Lauridsen uit Les chansons des Roses (tekst: Rainer Maria Rilke).

Geplaatst in Nieuws.